anime

anime

martes, 17 de noviembre de 2015

L'arquitectura

L'escultura és l'art d'esculpir on es pot diferenciar entre la talla i el modelat.

-Talla / cisellat
 El seu derivat del llatí és sculpere, que vol dir el treball utilitzant el martell i el cisell sobre materials durs, però per exemple la talla de fusta que és més suau també s'hi pot treballar ab la maça i la gúbia que consiteix en que l'escultor extreu l'obra de l'interior del bloc del material. Per fer la talla o cisellat es necessita molta habilitat tècnica per tallar.

Un exemple d'aquesta tècnica és Miquel Àngel, on va esculpir algunes obres inacabades sense polir com La pietat Rondandini.

-Modelat

Pel modelat es necessiten materials tous a mà o amb algun estri com l'espàtula. Si l'obra és de bronze, el pas més important d'aquesta tècnica són les fundicions, que poden ser a la cera perduda (aplicades a obres petites farcides de metall) o la fundició d'arena (amb l'escultura buida com a resultat final).


La plàstica

El nom plàstica deriva del nom grec plastiqué o art de modelar que es refereix a l'activitat d'esculpir amb materials tous o modelats a mà. Quan va passar al nom de plàstica, defineix l'art d'esculpir en general, i actualment el seu significat es considera com arquitectura, escultura,pintura i arts decoratives.
 Plàstica pot tenir fins hi tot un tercer sentit més ampli: plàso, que és tot aquella dirigida pel tacte i la vista diferentciant-la de la músico i poesia.

La tridimensionalitat

És la característica que més indentifica l'escultura i la fa separar de la pintura. Es troba em l'escultura de bulto rodó o exempta, on ocupa un espai real de 3 dimensions (estatuària) i també a la de relleu però que forma part d'un pla.
La tridimensionalitat fa que es pugui observar l'escultura desde diversos punts de vista, i fa que influeixi la llum i la imposició (o no) des d'un determinat angle visual òptim.

Materials

El material és un element molt important per l'escultura, que ofereix tant a la vista com al tacte, i això fa que es reforçi els diferentspoders expressius de diversos materials, on dependran de la seva naturalesa i textura aconseguida per l'escultor.

A partir del s.XX, molts nous materials han arribat a ser essencials per l'escultura.

Repòs i moviment

La representació de moviment en una escultura  depèn principalment de les formes, encara que n'hi han altres elements que poden contribuir-hi, com la disposició o combinació de línies verticals i horitzontals, com altres com diagonal, corbes i formes geomètriques que donen sensació de moviments o repòs.

La il·lusió de moviments es crea mitjançant el:

-Ritme: És com una i·lusió óptica que fa que sembli que estigui en moviment la figura.

-Tensió: Com  a dimanització i vivificació.

Moviment real

El moviment pot venir d’una tensió interior que es desprengui de la pròpia escultura. 
Uns exemples del moviment real són: 

Laocont i els seus fills, moviment real que no es mouNaum Gabo, moviment real que es mou


Al període clàssic predominen les línies verticals i horitzontals, i els triangles rectangles i equilàters que donen la sensació d'estabilitat.
Al període Barroc, l'art és més dinàmic amb diagonals i formes geomètriques inestables.

Llum i color

-Llum: És un element plàstic essencial, que generalment és natural i s'utilitza per distribuir les masses i volums.

-Color: Té diferents sentits al llarg de les èpoques. Pot tenir intensió simbòlica o interès naturalista. 


Dificultats en l’apreciació de l’escultura

L’escultura com a art sempre ha tingut dificultats per establir la seva independència, per ficar l’expressió que li és pròpia, per autodefinir-se.

L’escultura és una massa tridimensional, ocupant un espai i constatada per uns sentits que capten el  volum i pes, i l’aparença visual que sol·licita el sentit del tacte.

Vocabulari

-Esculpir:  Entretallar (esculpir de mig relleu), entallar, tallantar, modelar (en argila, cera, etc.).


-Escultor: Persona que esculpeix.


-Escultura: Estructura plàstica o art plàstica.


-L’obra esculpida: Estàtua, imatge, figura, talla, entalladura, entretalla, relleu.


No hay comentarios:

Publicar un comentario